Årstidsvandringar   2015

Nästa vandring

Söndag 6 december

I samband med Kultur i Advent inbjuder vi till en förvintervandring tillsammans med Pelle Holmberg.

Om vädret tillåter går stegen till Gåseborg. Blir det busväder tar vi en kortare promenad i skogarna runt Kyrkhamn. Efter vandringen samlas vi som vanligt i Fältskolans tipi ute på Kyrkhamnsudden. Där grillar vi korv och dricker äppelglögg.

Skriv en rad om ni planerar att vara med.

Samling vid Fältskolans tipi (Kyrkhamnsudden) kl 11 (OBS! Tiden!).

Kläder efter väder och för vandring i skog och mark. 

Pris 100 kr men barn förstås gratis.

Välkomna!


Söndag 15 mars

Vilken märklig vinter. Den tog slut nästan innan den hunnit börja. Isen hann aldrig lägga sig på hela Lövstafjärden och så när som på tre dagar har Fjärden legat helt öppen ända sen ifjol. Långfärdsskridskorna fick snällt ligga kvar på hyllan och hoppas på lite bättre bärande is nästa år. I brist på is blev det inte heller något isfiske detta år, så även pimpelspöna får snällt vila till nästa år.

Men nu stormar våren in. Tussilagon lyser gul i vägkanterna, hasseln har snart blommat över och koltrasten har på allvar börjat träna på vårserenaden. Vi kände därför att vi helt enkelt måste göra en extremt tidig vårvandring. Vi vill alltså väldigt gärna leta vårtecken tillsammans med er ute i Kyrkhamn.

Vi gör en vandring i omgivningarna. Efter vandringen samlas vi som vanligt i Fältskolans tipi ute på Kyrkhamnsudden. Vi äter en enkel soppa och dricker lite kaffe eller te med hembakt bröd.

Skriv en rad om ni planerar att vara med på söndag.

Samling vid Ingenjörsvillans parkering (Hälsovillan) kl 10.

Kläder efter väder och för vandring i skog och mark. 

Pris 100 kr men barn förstås gratis.

Välkomna!

 

Söndag 5 oktober

Nu är det snart dags igen. Vi träffas för en höstvandring med svamptema under Pelle Holmbergs kunniga ledning. Passa på att lära det du alltid undrat över vad gäller svamparnas liv och leverne. Efter vandringen samlas vi som vanligt i Fältskolans tipi ute på Kyrkhamnsudden. Om svamptillgången är god ordnar vi med en enkel soppa. Men i alla lägen blir det kaffe, te och hembakt bröd.

Samling vid Ingenjörsvillans parkering (Hälsovillan) kl 10.

Kläder efter väder och för vandring i skog och mark. Ta gärna med svampkorg om du skulle hitta något.

Pris 100 kr men barn förstås gratis.

Välkomna!

PS. Vill du bli med på vår sändlista så skicka en rad med er mailadress till janne@lovsta.nu så lägger vi till ditt namn. DS

 

Här nedan

finns litet information om några av det 40-tal årstidsvandringar vi haft genom åren.

 

Söndag 9 mars

Nu när Vasaloppet är över vågar vi återigen föreslå en vandring i Kyrkhamn. Våren väller in som en väldig våg över landet. Ute är det redan fullt med vårtecken. Denna gång tar vi en vandring på jakt efter både visuella och audiella tecken på att vintern förlorat kampen mot våren, åtminstone för detta år. Efteråt samlas vi i Fältskolans tipi för en enkel smörgås och en kopp kaffe. 

Skriv gärna en rad om ni tänker vara med.

Samling som vanligt vid Ingenjörsvillans parkering kl 10.

Kläder efter väder och för vandring i skog och mark.

Pris 100 kr (men barn förstås gratis).

Väl mött den 9 mars! 

 

Söndagen 28 april

Nu börjar den ihärdiga vintern äntligen ge vika! Vårtecknen duggar allt tätare. Isen blir för varje timme alltmer riskabel att ta sig ut på, knopparna sväller och flyttfåglarna återvänder samtidigt som de som höll ut här hela vintern nu är i full gång med allehanda pilska äventyr. Visst är det förunderligt - det blir tydligen vår en gång till!

Denna gång blir vårt tema sålunda VÅREN! Både bland växter och djur. Pelle tar hand om växtdelen och vår vän Lars Imby guidar bland fåglar och småkryp. Hässelbybon Lars är en av landets mest namnkunniga ornitologer men också insektsexpert med sin akademiska hemvist på Naturhistoriska Riksmuséet. Liksom Pelle är han en flitig författare och har flera kioskvältare på sitt samvete.

Efter vandringen samlas vi i Fältskolans tipi för fika och för de som önskar finns även en tallrik soppa till självkostnadspris.
Kom ihåg - kläder efter väder och för vandring i skog och mark.
Samling på Ingenjörsvillans parkering kl 10.
Pris 100 kr inklusive fika med hembakt. Soppa och smörgås 50 kr.
Eftersom platserna denna gång är begränsade måste vi be er som önskar delta att skicka en rad och också berätta om ni även vill ha soppa.
Hjärtligt välkomna!
Janne

 

 

 

Söndagen 3 mars

 

Denna gång ligger tyngdpunkten på det som händer under isen. Förutom att vi diskuterar vad som händer där nere i det kalla, mörka vattnet blir det fiske. Till vår hjälp har vi även i år Magnus, en av landets absolut vassaste isfiskare.  Självklart kommer vi också att ventilera det som som händer ovan isen. Har vi tur blir det kanske örnkontakt, de passerar f.n. Kyrkhamn varje dag.

Tag gärna med isdubbar och egen fiskeutrustning. Annars har vi också att låna ut.

Vi avslutar även med något varmt att dricka och en korv att grilla. Antingen uppe vid torpet eller ute på isen.

Platserna är begränsade denna gång så hör av er så snart som möjligt om ni planerar att vara med.

Vi samlas vid Ingenjörsvillans parkering kl 10 och räknar med att avsluta runt kl 13.

Kläder efter väder och tänk på att det kan bli kallt om fötterna på isen.

Pris 100 kr, men barn förstås gratis!

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

Pelle och Janne.

 

Tidigare vandringar

År 2011

Söndagen den 30 januari kl 10 - 13. Isfiske på Lövstafjärden med Magnus Johansson. Strålande sol och perfekt väder för en dag på isen. Fångsten blev god - litet mer än 800 abborrar! Det mesta smått förstås, men ändå. Alla fick ju fisk!

Söndagen den 27 februari kl 10 - 13.  Vi gjorde en vandring runt på Kvarnberget. Pulsade i mycket snö. Tittade på allehanda spår av friluftsområdets rika djurliv. Exempelvis såg vi spår av sorkar, möss, skogsmård, vessla, räv, rådjur och en rad olika fåglar. Pelle hittade förstås en ätlig svampsort, nämligen den delikata vinterskivlingen.

Söndagen den 27 mars kl 10 - 13. Trots att det var dagen för sommartidens start innfann sig en tapper samling för att leta vårtecken. Några anslöt litet senare när solen nått litet högre på himlen. En vandring runt Kvarnberget resulterade i både vårblommor och flyttfåglar. Korpen klonkade och hackspettarna revirtrummade ihärdigt. Bofink och stare har anlänt och om en vecka kommer sädesärlan till Kyrkhamn, om det går som det brukar vill säga. Vid återsamlingen i lägret var det korvgrllning med Fullhuges hembakta korvbröd, hemlagade Kyrkhamnssenap och ketchup av lokalodlade tomater. Till kaffet serverades Ingenjörsbullar av tvenne slag.

Söndagen den 24 april kl 10 - 13. Denna vackra påskdag letade vi, tillsammans med Pelle, vilda ätbara primörer och andra tecken på den annalkande sommaren. Ett flertal långflyttande vårfåglar sjöng sig hesa runt omkring i Kyrkhamn. Vid det efterföljande kaffet bjöds smörgåsar med pålägg av den vilda naturen i Kyrkhamn, både från hagar, skog och sjö. Dessutom släta kardemummabullar utan kardemumma - hoppsan!

Söndagen den 29 maj kl 10 - 13 (Kanske gör vi en gökotta denna dag istället)

För er som vill se bilder från tidigare vandringar besök www.lovstakoloni.se och titta där under rubriken "Aktuella bilder". 

 

Info direkt till din epost-låda

Eftersom vi haft stora problem med vår sändlista och många dessvärre fallit ur skulle vi önska att alla som fortsättningsvis vill få information om våra vandringar åter sänder ett mail till janne@lovsta.nu . Då lovar vi att skicka information om vår planering, förändringar i schemat och nyinsatta träffar. På så vis kan vi bättre utnyttja snabba skiften i den just nu så föränderliga väderleken.

 

pell_bet.jpgPelle Holmberg är en av våra mest välkända biologer och folkbildare med otaliga växtkurser, blomstervandringar och svampexkursioner bakom sig. Han medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon och har skrivit en lång rad böcker om växter, bär och svampar.

 

janne.jpgJanne är en av friluftsområdets mer bekanta profiler. Under närmare tre decennier har han här bedrivit ett aktivt kultur- och miljöarbete. Med fotfäste i natur, kultur och teknik förmedlar han gärna vårt behov av upptäckter, upplevelser och utveckling.